Kendisinden hem daha hizli hem de daha uzun mesafeler kosabilen "at"i evcillestirerek yaristiran insanoglu, otomobilin icadiyla artik kendisine yeni ve çok daha güçlü bir "at" bulmustu... Insan beynindeki "gelisme" arzusu nasil "otomobili" yaratti ise, otomobille beraber "yarisma" arzusu da kendiliginden gelisti.

Dünya'daki ilk resmi otomobil yarisi, 22 Temmuz 1894'te düzenlenmis ve Paris-Roven arasinda 50 km'lik bir mesafeyi kapsayan bu yarista 19 otomobil mücadele etmisti. Yarisi Le Petit Journal Gazetesi organize etmis ve sporcular saatte 18 km/h gibi bas döndürücü bir sürat ortalamasiyla yarismislardi. Ilerleyen yillarda otomobil sporlarinda farkli branslar gelismis ve ilk pist yarisi 1898'de Periqueeux'te düzenlenmistir.

Kisa adi FIA olan Uluslararasi Otomobil Federasyonu'nun 1904 yilinda kurulmasiyla otomobil sporlarinin gelisimi daha da hizlanarak devam etmistir. Merkezi Paris'te bulunan FIA, aralarinda Türkiye'nin de bulundugu 90'in üzerinde ülkenin 100'den fazla otomobil kulübü ve birliklerini bünyesinde toplamakta ve 50 milyonun üzerinde sürücüyü temsil etmektedir.

Dünya'da otomobil yarislari düzenlenmeye baslandigi dönemde Osmanli Devleti "Sanayi devrimini" kaçirdigi için, Anadolu'da sadece "at arabasi" yapilabiliyordu. Bu nedenle ülkemizde otomobil sporunun baslangici Bati Avrupa'dan çok sonra oldu. Türkiye'de otomobilcilik, 1923 yilinda o günkü ismi "Türk Seyyahin Cemiyeti" olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK)'nun kurulmasiyla resmi kimligine kavusmustur. TTOK'nin kurulmasindan 4 yil sonra ülkemizdeki ilk otomobil yarisi TOSD tarafindan, Istanbul Veliefendi çayirinda yapilmis ve 30 otomobilin katildigi bu yarisi Suphi Bey kazanmistir. Ülkemizde Avrupa Ralli sistemine uygun olarak düzenlenen ilk yaris da 1954 yilinda 4 etap üzerinden kosulan Istanbul-Ankara Rallisi, FIA kurallarina uygun olarak yapilan ilk ralli ise 1968 Trakya Rallisi'dir. Daha sonraki dönemlerde Ege Rallisi, Türk-Yunan Rallisi, Hitit Rallisi, Kocaeli Rallisi ile Uludag, Izmit-Keltepe ve Ankara-Kizilcahamam Tirmanma Yarislari düzenlenmistir. 1970 yilinda Türkiye Otomobil Kulübü (TOK) Oran Sitesi insaati sokaklarinda Türkiye'deki ilk pist yarisini organize etmis, ancak güvenlik nedeniyle Ankara Emniyet Müdürlügü izin vermeyince otomobiller tek tek zamana karsi mücadele etmistir.

Türk Otomobil Sporlarinin dönüm noktasi sayilan Günaydin Rallisi ise ilk olarak 1972 yilinda düzenlenmistir. Ali Sipahi'nin girisimleriyle Günaydin Gazetesi tarafindan organize edilen yarislar, gazetenin birinci sayfasindan duyuruldu ve halktan da çok büyük bir ilgi görmüstür. Ilk yillarda sadece yerli üretim otomobillerin katildigi bu rallilerde o dönem ülkemizde üretim yapan Tofas, Renault ve Anadol fabrikalarinin takimlari arasinda kiyasiya çekismeler yasandi. Taksi soförlerinden oto boyacilarina ve üniversite profesörlerine kadar çok degisik sosyal seviyedeki insanlar büyük zevk ve sportmenlik içinde yaristilar. Hatta 1977 yilinda Zonguldakli bir taksi soförünün damali taksi otomobiliyle Türkiye Rallisi'ne katilarak çok iyi zamanlar kaydettigi bilinmektedir. 1979 yilindan itibaren "Uluslararasi" bir kimlige kavusan, önce Balkan Sampiyonasi ardindan da Avrupa Ralli Sampiyonasi'na dahil edilen bu organizasyon halen düzenlenmektedir...

Ülkemizde yerlesen yanlis bir kanaat olan "Zengin Çocuklarinin Eglencesi" sendromuna kapilan TTOK yüzünden sporcular duruma müdahale ederek sporu federe ettiler ve 1991 yilinda TTOK Spor Komitesi kapatilarak Otomobil Sporlari Federasyonu kuruldu. Daha sonra 1995 yilinda motosiklet bransi da federasyona baglanarak Federasyonun adi, Otomobil ve Motor Sporlari olarak degisti. Federasyon çatisi altindaki yeni olusumunun ardindan motorsporlari önemli bir gelisme kaydederken, kulüplerin sayisinda da önemli artis gözlendi. Bugün TOMSFED'e bagli Istanbul, Bursa, Ankara, Izmir Antalya, Gaziantep, Bodrum, Kocaeli, Samsun, Tekirdag, Mugla ve Sanliurfa'da 18 kulüp faaliyet göstermektedir.

1993 yilinda ülkemizin ilk yerlesik yaris pisti olan Yarimca Körfez Pisti'nin temelleri atildi. 1994 sezonundan itibaren sporun gelisimi açisindan önem tasiyan bu tesis sayesinde ülkemiz yeni motorsporlari branslariyla da tanismis oldu. Formula 3, Nascar ve Motosiklet pist yarislari haricinde o dönemlerde düzenlenmeye baslanan Lada Cup, Ford Escort Cup ve Fiat Uno Cup gibi tek marka kupalari spora ayri bir heyecan getirirken yeni isimlerin spora kazandirilmasinda büyük rol oynadi... O yillarda büyük bir gelisim sürecine giren Türk Otomobil Sporlari, 1996 yilinda Izmir Pinarbasi Yaris Pisti'ne de kavustu. 1999 yilindan itibaren her iki pistte de düzenlenmeye baslanan Otomobil Kalkis Yarislari ise caddelerde sürat yapan gençleri pistlere kazandirma adina önemli bir rol oynadi.

Basarili pilotlarimiz, sporun gelisimine paralel olarak artan sponsor ilgisi sayesinde gerekli destege kavusup yurt disina açilma firsati buldular. 1994 yilindan itibaren Nejat AVCI Avrupa Ralli Sampiyonasi'ni takip etmeye basladi ve 3 sezon boyunca kazandigi birçok önemli basarinin ardindan 1997 yilinda Avrupa Sampiyonu olarak uluslararasi platformda o zamana kadarki en önemli basariyi elde etti. Daha sonra Volkan ISIK 1998 ve 1999 yillarinda Dünya Ralli Sampiyonasi FIA Takimlar Kupasi'nda ülkemizi basariyla temsil etti ve ayni sampiyonayi 2000 sezonunda Serkan YAZICI da takip ederek Dünya üçüncülügünü kazandi.

Ülkemizde Avrupa Ralli Sampiyonasi'na dahil düzenlenen en büyük ralli organizasyonu olan Türkiye Rallisi 2000 sezonundan itibaren FIA tarafindan 20 katsayiya yükseltilerek sampiyonadaki en önemli rallilerden birisi haline geldi. Türkiye, Avrupa Ralli Sampiyonasi'na dahil 20 katsayiya sahip 10 yaristan birisine ev sahipligi yapmaya baslarken, 2001 yilindaki organizasyon yil sonunda yapilan degerlendirme sonrasi FIA tarafindan yilin en basarili Avrupa Sampiyonasi rallisi seçildi. 2000 yilinda ilk kez düzenlenen ve 2001 yilindaki basarili organizasyonuyla dikkat çeken Anatolian Rally de Dünya Ralli Sampiyonasi'na aday bir organizasyon olarak ülkemizin tanitimina büyük katkida bulundu...

Basarili organizasyonun ardindan 2002 sezonunda Dünya Ralli Sampiyonasi'nin ilk yedek rallisi konumuna yükselen Anatolian Rally, 2003 sezonunda Dünya Ralli Sampiyonasi'na girmeye hak kazandi... TOMSFED Baskani Mümtaz Tahincioglu'nun, FIA Motorsporlari Konseyi'nin 19 üyesinden biri olarak seçilerek motorsporlari ile ilgili kararlarin onaylandigi en üst komisyonda ülkemizi temsil etmesi, sporun gelisimi açisindan büyük bir gelisme oldu.

Tüm bu gelismeler sayesinde, ülkemizin dünyaya tanitilmasinda etkin ve önemli bir strateji olan motorsporlarinda yeni bir dönem baslayacak. Türkiye; bugün artik FIA tarafindan Avrupa Ralli Sampiyonasi'na dahil "en iyi ralli" olarak degerlendirilen Türkiye Rallisi ve 2003 yilinda Dünya Ralli Sampiyonasi'na girmesi kesinlesen Anatolian Rally gibi iki önemli ralli organizasyonu, Ford, Opel, Tofas ve Citroen gibi otomotiv devlerinin Dünya standartlarindaki araçlardan olusan yaris takimlari ve Serkan YAZICI, Volkan ISIK ve Nejat AVCI gibi Dünya ralli parkurlarinda bayragimizi gururla dalgalandiran basarili pilotlari ile Dünya platformunda motorsporlarinda söz sahibi bir ülke olmaya hazirlaniyor...